Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Πετάνε οι Σκέψεις ?

Πετάνε οι σκέψεις ? Πετάνε. Στον ουρανό πετάνε, διασχίζουν γειτονιές, διαπερνούν μεσοτοιχίες. Οι άνθρωποι καθηλωμένοι σε μια γωνιά, μα εκείνων φραγμός τους το απέραντο. Τη μια στιγμή κοιτούν μια λάμπα να τρεμοπαίζει σε ένα σκοτεινό στενό της πόλης που παρακμάζει, την άλλη να διασχίζουν με χαρά τις βιτρίνες του Πορτομπέλο.


Άτιμες, παιχνιδιάρες αεικίνητες, όταν σβήσουν εκείνες θα σβήσουμε κι εμείς..




ΥΓ. H φωτό ανήκει στη Viviene Gucwa & η μουσική στους εξαίρετους Drog A Tek

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

100 Surrealist Films to watch....And A Few More

Ο Σουρεαλισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κινηματογράφου. Παρέα μεσουράνησαν τα χρόνια του μεσοπολέμου, τότε που η απουσία διαλόγων στις ταινίες βοηθούσε να δοθεί μια πιο εικαστική χροιά πάνω σε μια ταινία, πέρα απο τα κλασσικά θεατρικά μοτίβα πλοκής.
Πάμπολλες σουρεαλιστικές ταινίες δημιουργήθηκαν έκτοτε. Μεγάλη απήχηση βρήκαν τις δεκαετίες του '20 και το μεσοδιάστημα των δεκαετιών 60' & 70' τότε που η κοινωνία δεν φοβόταν μαζικά να δεχθεί το νέο το διαφορετικό. Έκτοτε ο σουρεαλισμός συνυπάρχει στον κινηματογράφο, συνεχίζοντας το σπουδαίο του έργο στο παρασκήνιο.
Ένας καλός άνθρωπος στο Imdb συγκέντρωσε σε μια λίστα τις 100+ σουρεαλιστικές ταινίες που έχει δει και τις μοιράστηκε μαζί μας, παρακινημένος απο το ρητό Love is to Share. Πολλές ταινίες μικρού μήκους απο τις αρχές του κινηματογράφου και καθώς τα χρόνια περνούν, η λίστα μεγαλώνει με σημαντικές ταινίες του σουρεαλισμού, όπου οι περισσότερες βρήκαν και ευρεία αποδοχή απο το κοινό.
Π, Mullholand drive, Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού, Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς, οι ιππότες της Ελεεινής τραπέζης, Spirited away, Waking Life (must see!) ,Stalker, Eraserhead, Brazil, Delicatessen, Synecdoche και πολλές άλλες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα

 100 Surrealist Films That I Have Watched....And A Few More . 


Όπως θα παρατηρήσετε στη λίστα, στο Νο 123 βρίσκεται και ο Κυνόδοντας του Λάνθιμου!
Αρκετές απο αυτές τις έχω δει, σημείωσα και ορισμένες ακόμη που μου κίνησαν την περιέργεια να δω.
Θα συμπληρώσω παρακάτω ορισμένες ταινίες που θα έπρεπε να υπάρχουν στη λίστα

  • Ολόκληρη (σχεδόν) η φιλμογραφία του Tim burton 

 Pierrot Le Fou & Alphaville 
Ο μαγευτικός κόσμος του Godard. Ζηλευτός μέχρι τελευταίας σταγόνας

La Bete (1975) 

Η αρραβωνιαστικιά ένος πλούσιο Γάλλου Ευγενή δέχεται να μείνει στον πύργο της οικογένειας του αρραβωνιαστικού, αλλά κάτι υπάρχει στον κήπο που παραμονεύει.
Πριν μερικά χρόνια το είχε δειξει το θερινό VΟΧ, γέλιο μέχρι δακρύων .




Bothersome Man (2006) 


 O Andreas βρίσκεται ξαφνικά σε μια πόλη όπου όλοι δείχνουν να τον γνωρίζουν, έχοντας σπίτι, δουλειά, φίλους. Όλα δείχνουν στην πόλη εκείνη να λειτουργούν άψογα. Μα μια ψυχρότητα υπάρχει πίσω απο αυτή την τελειότητα των πραγμάτων. Βραβείο Acid στο φεστιβάλ Κανών.




Taxidermia (2006)

Σουρεαλισμός σε σημείο αδίας απο την Ουγγαρία και μουσική απο τον Amon Tobin ! Θα το αγαπήσεις ή θα το μισήσεις θανάσιμα.

Καλή προβολή ! 




Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η μυστική Τελετή των Πανωγιακάδων

Είναι γνωστή σε ελάχιστους η μυστική τελετή των πανωγιακάδων, ή σηκογιακάδων. Οι πανωγιακάδες , μια αρχαία φυλή πρωτανθρώπων διασκορπισμένη πλέον στα πέρατα του κόσμου, ζει αρμονικά με τον υπόλοιπο ανθρώπινο πληθυσμό. Κρυμμένοι ολόκληρη τη χρονιά μέσα στο πλήθος, αναμένουν το καλοκαίρι όπου οι συνθήκες το ευνοούν , να αποκαλύψουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ανυψωμένου γιακά. 



Κάθε καλοκαίρι κυκλοφορούν με αυτό τον τρόπο , περνούν ανέμελα της ημέρες των διακοπών, νιώθουν άνετα με το βραδυνό μελτεμάκι να φιλτράρεται απο τον ανυψωμένο γιακά. Φλερτάρουν , χαμογελούν, ζουν τη ζωή τους.
Έρχεται όμως η περίοδος όπου το χαρακτηριστικό αυτό πρέπει να κρυφτεί. Ο καιρός της ανεμελιάς πέρασε ξανά. Μια αρχέγονη τελετή θα σημάνει τη λήξη, ορισμένη για το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου , τότε που όλα έχουν επιστρέψει στη κανονική ροή των πραγμάτων και ο αστερισμός του πανωγιακά μεσουρανεί στο Βόρειο ημισφαίριο.


Η τοποθεσία είναι άγνωστη για τους κοινούς θνητούς, μονάχα τα μέλη αυτής της φυλής το γνωρίζουν καθώς κατέχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τον αστερισμό του πανωγιακά στον ουρανό και να τους καθοδηγεί υπέρλαμπρος προς την ιερή τοποθεσία. 
Λέγεται ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε μια κρυφή παραλία στο πίσω μέρος των Σπετσών, εκεί που εμπνεύστηκε ο John Fowles ( L13ος μέγας ιερέας της φυλής των σηκωγιακάδων), το αριστούργημα του το The Magus. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την ίδια ακριβώς ημέρα στο νησί των Σπετσών γίνεται η γιορτή της Αρμάτας η οποία κατακλύζεται απο σηκωγιακάδες.
Το δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη, καθώς τα μεσάνυχτα πλησιάζουν , οι πανωγιακάδες όλοι περιμένουν με ανυπομονησία το τελετουργικό απο τον μέγα Ιερέα. Μια αρχέγονη τελετή λαμβάνει μέρος για άλλη μια φορά.  Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Ο Μέγας Ιερέας υψώνει τα χέρια του προς τον Ουρανό, τα οποία αχνοφαίνονται μέσα απο τον τεράστιο σηκωμένο του γιακά , οι γιακάδες των πιστών αρχίζουν να λάμπουν, ο Μέγας Ιερέας απαγγέλει τα λόγια στην πανάρχαια γλώσσα της φυλής τους και με μια αστραπιαία κίνηση κατεβάζει τα χέρια του προς το έδαφος και όλοι οι γιακάδες υπακούν αυτόματα στην κίνηση αυτή και κατεβαίνουν κι αυτοί στη φυσική διπλωμένη θέση τους.
Επευφημίες και εναγκαλισμοί απο τους πιστούς, μια γιορτή ξεκινά, χοροί , κρασί μέχρι το πρωί για να εορτασθεί αυτή η σημαντική ημέρα και να γεμίσουν με υπομονή έως ότου μπορέσουν να σηκώσουν το αναπόσπαστο στοιχείο της παραδόσης τους. Το γιακαδάκι.
Ραντεβού την επόμενη Άνοιξη.
 




ΥΓ. Καμία παρεξήγηση για τους φίλους τους πανωγιακάδες, σας αγαπάμε όπως ήσαστε, σας αγαπάμε τόσο όπου μέχρι και τον σηκωμένο γιακά ανεχόμαστε!